Choć marchewka niekoniecznie kojarzy się ze słodyczami, to zrobione z niej ciasto należy do najbardziej lubianych na świecie!
Polewa/nadzienie: 400 g cukru pudru, 100 g kremowego serka , 50 g masła
Ciasto: 2 jajka, 200 g brązowego cukru, 150 ml oleju roślinnego, 200 g drobno startej marchewki, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 75 g bakalii, 50 g wiórków kokosowych, 200 g mąki, po 1 łyżeczce: cynamonu, sody i soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: składniki utrzeć, najlepiej mikserem: najpierw masło z serkiem, potem stopniowo cukier – wstawić do lodówki, by masa stężała.
Ciasto: Ubić jajka, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając dolewać cienkim strumieniem olej. Do masy dodać marchewkę, bakalie, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Gdy przestygnie przekroić na pół. Posmarować częścią masy serowej. Wierzch pokryć pozostałą masą. Wstawić do lodówki.