1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ciasto marchewkowe

Choć marchewka niekoniecznie kojarzy się ze słodyczami, to zrobione z niej ciasto należy do najbardziej lubianych na świecie!

Polewa/nadzienie: 400 g cukru pudru, 100 g kremowego serka , 50 g masła

Ciasto: 2 jajka, 200 g brązowego cukru, 150 ml oleju roślinnego, 200 g drobno startej marchewki, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 75 g bakalii, 50 g wiórków kokosowych, 200 g mąki, po 1 łyżeczce: cynamonu, sody i soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa: składniki utrzeć, najlepiej mikserem: najpierw masło z serkiem, potem stopniowo cukier – wstawić do lodówki, by masa stężała.

Ciasto: Ubić jajka, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając dolewać cienkim strumieniem olej. Do masy dodać marchewkę, bakalie, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Gdy przestygnie przekroić na pół. Posmarować częścią masy serowej. Wierzch pokryć pozostałą masą. Wstawić do lodówki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze