Ciasto pomarańczowe

fot. Mariusz Robak

Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubią

reklama

wilgotne ciasta. Spróbujcie.
Musicie mieć: 2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny 6 jajek 250 g cukru pudru 1 łyżeczkę olejku pomarańczowego 300 g zmielonych migdałów 1 łyżeczkę proszku do pieczenia Piekarnik rozgrzać do 160–180˚C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu. Przepis pochodzi z książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2011).