1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ciasto pomarańczowe

 fot. Mariusz Robak
fot. Mariusz Robak
Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubiąwilgotne ciasta. Spróbujcie.

Musicie mieć:

2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny

6 jajek

250 g cukru pudru

1 łyżeczkę olejku pomarańczowego

300 g zmielonych migdałów

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 160–180˚C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu.

Przepis pochodzi z książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2011).

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze