Ciasto rabarbarowe

123rf.com

Składniki:

Spód:

200 g migdałów

200 g rodzynek (niesiarkowanych)

masa rabarbarowa:

około 250 g rabarbaru pokrojonego w plasterki

1/2 szklanki wody

2 banany pokrojone w plasterki garść płatków róży

3 łyżki nasion chia do przybrania

(opcjonalnie): płatki róży, truskawki, listki melisy

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy spód: migdały mielimy na drobny granulat (w robocie kuchennym z metalowym ostrzem). Dodajemy rodzynki i mielimy dalej, aż uzyskamy kleistą masę przypominającą kruszonkę. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy masę, wyrównujemy ją i ubijamy tak, aby utworzyła jednolitą warstwę. Przygotowujemy masę rabarbarową: pokrojony w plasterki rabarbar przekładamy do garnka i wlewamy 1/2 szklanki wody. Rabarbar dusimy pod przykrywką około 15 minut, aż zacznie się rozpadać. Dodajemy banany i dusimy jeszcze około 5 minut. Masę rabarbarowo-bananową miksujemy z płatkami róży, następnie studzimy i dodajemy nasiona chia. Masę wykładamy na spód i wyrównujemy. Możemy ją przyozdobić płatkami róży, listkami melisy i pokrojonymi truskawkami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Uwaga: przed zdjęciem rantu trzeba delikatnie okroić go nożykiem.