Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Ciasto z malinami i kokosową bezą

Składniki:

200 g mąki
50 g cukru
100 g masła
2 żółtka
łyżka śmietany
300 g malin
foremka aluminiowa na ciasto marki Gosia

Beza: 4 białka, 200 g cukru pudru, 3-4 krople soku z cytryny, szczypta soli, 100 g wiórków kokosowych

3 lipca 2016 Przepisy redakcja
marką Gosia
Dojrzałe w słońcu maliny kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami.  Lekkie kompozycje składników sprawiają, że deserom z owoców trudno się oprzeć.

Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych deserów.  Z marką Gosia w prosty sposób przygotujesz ciasto z malinami, które jest doskonałą propozycją na letnią popołudniową przekąskę.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem. Ułożyć na cieście maliny. Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI