Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dietetyczne i zdrowe ciasteczka bez mąki, cukru i tłuszczu

Składniki:

  • płatki owsiane 1,5 szklanki
  • pestek z dyni 1/3 szklanki
  • otrębe owsiane 1/2 szklanki
  • orzeszki zieme (bez soli) 1/3 szklanki
  • pokrojone w kostkę suszone śliwki kalifornijskie 1/3 szklanki
  • suszona żurawina 1/2 szklanki
  • płatki migdałowe 2 łyżki
  • rodzynki 2 łyżki
  • mąka kukurydziana 10 łyżeczek
  • naturalny słodzik, najlepiej Stevia Base 3 łyżeczki
  • miód 2-3 łyżki
  • soda 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • skroba ziemniaczana lub kukurydziana 3 łyżki
  • mleko 1/3 szklanki
  • jogurt 3 łyżki
  • jajko 1

praktycy.com
Jesteś na diecie, liczysz kalorie, chcesz przygotować dziecku coś słodkiego, ale i zdrowego? Polecamy zdrowe i smaczne ciasteczka.

Ciasteczka są dietetyczne, pożywne i dość szybkie w przygotowaniu. Idealne dla osób na diecie i dzieci.

Sposób przygotowania:

  • Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko.
  • Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód.
  • Masę wyrabiamy ręcznie. (Jeśli masa jest za sucha możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka, jeśli za rzadka - dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej).
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy obok siebie porcje masy, odpowiednio je formując.
  • Pieczemy około 25-30 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ciasteczka się za mocno nie przypiekają.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie lub też przekąska w ciągu dnia.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI