W lato chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych|W lato chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych|W lato chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych|W lato chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych|W lato chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych|W lato chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych|W lato chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych|W lato chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych
Składniki
- Spód sernika:
- herbatniki pełnoziarniste 50 g
- orzechów laskowych mielonych Back mit 50 g
- crunchy 100 g
- margaryna ok. 100 g
- Masa serowa biała:
- jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu 600 ml
- owoce sezonowe(jagody i maliny) 400 g
- cukier waniliowy domowy 1 łyżka
- żelatyny 2 łyżki
- napój czekoladowy sojowy 200 ml
- Pianka czekoladowa:
- napój czekoladowy sojowy 200 ml
- jogurt naturalny 200 ml
- żelatyna 1 i 1/2 łyżki
- Dekoracja owoce sezonowe, cukier puder, mięta
Sposób przygotowania
- Do miski włożyć: herbatniki, orzechy mielone laskowe, crunchy. Wszystko zmiksować na pyłek i dodać rozpuszczoną margarynę. Mieszać do powstania jednolitej masy.
- Masą wylepić silikonową tortownicę i schować do zamrażarki na ok. 30minut.
- Żelatynę zalać zimną wodą, by napęczniała, a następnie dodać gorącej wody (w celu rozpuszczenia).
- Jogurt wlać do miski, a następnie ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 5min. Nie przerywając ubijania, dodać owoce, cukier waniliowy i żelatynę.
- Tężejącą masę wlać na masę ciasteczkową i wstawić do lodówki na ok. 30min.
- Przed zrobieniem masy czekoladowej odczekać ok. 30min.
- Żelatynę zalać zimną wodą, by napęczniała, następnie dodać gorącej wody w celu rozpuszczenia. Mleko sojowe wymieszać z jogurtem i ubić na puszystą masę. Dodać żelatynę i wylać na zastygniętą masę serowo-owocową.
- Wstawić do lodówki na cała noc, a rano udekorować owocami, miętą i cukrem pudrem.