Colomba – włoskie ciasto wielkanocne

123rf.com

Po uroczystym obiedzie wielkanocnym nie może zabraknąć deseru. Wtedy na stole pojawia się La Colomba – oryginalny włoski przysmak w kształcie gołębicy.
Babka nadziewana jest zazwyczaj czekoladą i bakaliami. Odwołuje się do symbolu pokoju i pochodzi z Pawii. Do ciasta zgodnie z tradycją wkłada się ziarenko bobu, która ma zagwarantować wszelką pomyślność.

reklama

Składniki

300 g mąki Manitoby
200 g mąki pszennej
100 g mleka
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
250 g masła
skórka z jednej startej pomarańczy
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka starta z jednej cytryny
50 g kandyzowanej skórki cedru
3 całe jajka + 3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g cukru
2 łyżki miodu
300 g ulubionych owoców suszonych

Składniki na lukier:
3 białka
50 g migdałów nieobranych
100 g mąki migdałowej
3 jaja
50 g posypki cukrowej
100 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Rozczyn drożdżowy: Mieszamy 100 g mąki pszennej z połową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do  wyrośnięcia. Ciasto: Po upływie czasu wyrastania bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki pszennej, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy 150 g mąki Manitoby i 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dokładamy cięte na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy w miejsce, które uchroni ciasto od przeciągów 7 i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny.  Po wyrośnięciu ciasta dodajemy do niego pozostałe składniki, czyli 150 g mąki Manitoby, ​​170 gramów masła, mieszając, aż masło się wchłonie. Dosypujemy szczyptę soli, 60 g cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i pojedynczo jajka i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki razem, jeśli ciasto jest zbyt lepkie – dodajemy mąkę. Na koniec dorzucamy owoce suszone, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce. Zagniatamy ciasto po raz ostatni i umieszczamy je w formie w kształcie gołębicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin. W tym czasie przygotowujemy glazurę, którą pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem.

Glazura: Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście – aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką. Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pierwsze 10 minut, potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez  kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę. Po wystygnięciu posypujemy pudrem. Przepis: www.wloskaknajpa.pl