Comber z sarny z pikantną jarzyną z dyni, żurawiny amerykańskiej i orzechów włoskich

Cranberry Marketing Committee

Składniki na 4 osoby.
Na jarzynę z dyni: 1,2 kg dyni odmiany hokkaido; sól; odrobina octu winnego (białego); 1 pęczek dymki; 1 mała papryczka chili; 1 laska wanilii; 1 łyżka oleju; 50 g kalifornijskich orzechów włoskich; 2 łyżki suszonych cranberries (żurawin amerykańskich); 1 łyżka miodu; 6 łyżki wody z gotowania dyni

Poza tym: 400 g combra z sarny (bez kości), sól, pieprz, 1 łyżki oleju, 250 ml bulionu z dziczyzny (ze słoika), 2 łyżki kwaśnej śmietany Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Gotować na średnio miękko w osolonej wodzie z dodatkiem octu przez 6–8 minut. Wodę odlać, odcedzić dynię. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić drobno. Posiekać papryczkę chili. Rozłupać laskę wanilii, wyjąć środek. W rondlu rozgrzać olej. Dodać dynię, chili, wanilię, orzechy, cranberries, miód i wodę z gotowania dyni, wszystko dusić przez 3–4 minuty. W ostatniej minucie dodać dymkę. Doprawić solą. Odstawić w ciepłe miejsce.Comber oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej. Przesmażyć na nim mięso z obu stron. Dolać bulion z dziczyzny. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, w tym czasie raz odwrócić. Odstawić w ciepłe miejsce. Do bulionu dodać śmietanę, zagotować sos do otrzymania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, dodać do sosu. Danie podawać z kluskami. Rada: Jeżeli kluski przygotowywane są w domu, do ciasta można dodać drobno zmielone orzechy włoskie. Wtedy comber z sarny podamy ze specjalnymi orzechowymi kluskami. Czas przygotowania: ok. 45 minut Wartości odżywcze w 1 porcji: energia: 307 kcal/1284 kJ; białko: 25,2 g; tłuszcz: 16,4 g; węglowodany: 14 g Cranberry Marketing Committee.

reklama