Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Crostini z pesto

Składniki:

  • bagietka lub ciabatta 1 szt.
  • olej rzepakowy marki Quicker do skroplenia pieczywa przed pieczeniem
  • czosnek 3 ząbki
  • świeża bazylia 2 pęczki
  • orzeszki piniowe 3 łyżki
  • starty parmezan 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek do pesto
  • sól i pieprz do smaku

11 sierpnia 2014 Przepisy redakcja
mat.pras.Quicker
Crostini to smaczne, niewielkie kanapki rodem prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek ciabatta lub każde inne białe pieczywo pszenne.

Przekąska w formie crostini świetnie sprawdza się na przyjęciach, jest także świetną opcją na pyszne i szybkie śniadanie. Poniżej przepis na crostini z pesto.

Sposób przygotowania:

  • Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego marki Quicker, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
  • Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii.
  • Orzeszki siekamy na drobne  kawałki.
  • Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście  bazylii.
mat.pras. Quicker

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI