Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Crostinis z mielonymi kotlecikami i sałatką z modrej kapusty

Składniki:

  • sok żurawinowy 200 ml
  • brązowy cukier 2 łyżki
  • całe świeże żurawiny 50 g
  • kapusta modra 200 g
  • ocet winny 1 łyżka
  • olej slonecznikowy 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • mała cebula 1 szt
  • kapary 2 łyżeczki
  • żółtko 1 szt
  • mieszane mięso mielone 150 g
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • masło sklarowane 1 łyżka
  • jabłko 1 sztuka
  • sałata rucola
  • bagietka
  • oliwa z oliwek

7 września 2012 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

  1. Sok z żurawiny amerykańskiej zagotowujemy z cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Przebieramy świeżą żurawi amerykańską. Dodajemy do gotującego się soku i czekamy, aż owoce zagotują się i lekko rozpadną. Odstawiamy całość do ostygnięcia i wyciągamy pozostałe części owoców.
  2. Modrą kapustę myjemy i kroimy na cienkie paski. Dodajemy wcześniej przygotowany sok z żurawiny, ocet, sól, pieprz i odrobinę cukru. Następnie dodajemy olej i całość mocno mieszamy i zagniatamy rękami. Odstawiamy na bok.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 1 łyżeczkę kaparów siekamy. Mięso mielone zagniatamy z żółtkiem, cebulą, kaparami, koncentratem pomidorowym i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy małe kulki. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i smażymy na nim kotlecik, aż lekko zbrązowieją.
  4. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda i kroimy w drobną kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Z przygotowanej kapusty odlewamy pozostałą marynatę i dodajemy żurawiny, rukolę, kostki jabłka oraz pozostałe kapary.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI