Cukinia duszona z porem

fot.123rf

Składniki

1 łyżeczka masła sklarowanego lub 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

1 por przekrojony wzdłuż (dokładnie umyty) i pokrojony w plasterki

1 cukinia (około 300 g) przekrojona wzdłuż i pokrojona w plasterki około 300 ml wody

1/2 łyżeczki tymianku

1/3 łyżeczki nierafinowanej soli

świeżo mielony pieprz do smaku

garść listków bazylii

1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)

Sposób przygotowania

Na tłuszczu pod pokrywką dusimy pora. Uważamy, aby się nie przypalił. Co jakiś czas mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy cukinię, wodę i tymianek. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a cukinia zacznie się lekko rozpadać. Dodajemy sól i pieprz. Tuż przed podaniem dodajemy listki bazylii i zimnotłoczony olej.

 

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »