Czekoladowe amerykańskie ciastka whoppies z nadzieniem żurawinowym

reklama

Składniki
  • masło 100 gr
  • czekolada mleczna 150 gr
  • jajka 3 sztuki średniej wielkości
  • cukier 125 g
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • mąka 200 g
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • bita śmietana 200 ml
  • żelatyna 1 opakowanie
  • konfitura wiśniowo – żurawinowa 2 łyżki
  • suszona żurawina 100 gr
Sposób przygotowania
  1. Masło przekładamy do garnka i podgrzewając, dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Całość topimy podgrzewając na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz budyniem. Następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 5 minut.
  3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy małe ciasteczka, zachowując odpowiedni odstęp (posłużyć mogą nam do tego formy do kostek lodu o przekroju 5 cm). Blachę wkładamy do wcześniej rozgrzanego do temperatury 180°C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160 °C) piekarnika i pieczemy 18 – 20 Minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Śmietanę ubijamy na sztywno, posypując cukrem waniliowym. Dodajemy masę żurawinową i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Połowę ciasteczek pokrywamy żurawinową śmietaną i przykrywamy drugą połową. Całość posypujemy kakao.
Podsumowanie przepisu