Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami

reklama

Składniki
  • żółtka od jajek 3
  • śmietanka kremówka 36 % 250 ml
  • esencja z wanilii 1 łyżeczka
  • wydrylowane wiśnie (u mnie z kompotu) 2 garści
  • kakao 2 łyżeczki
  • cukier biały 3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki cukru do skarmelizowania
Sposób przygotowania

 

  • Śmietankę podgrzewamy z cukrem oraz z esencja z wanilii. Ale nie do momentu całkowitego wrzenia! Nie możemy doprowadzić do zagotowania. Dodajemy kakao
  • Żółtka leciutko ubijamy trzepaczką tak, aby lekko się napuszyły. Następnie stopniowo wlewamy do żółtek podgrzaną śmietankę z cukrem i mieszamy już łyżką, by zbytnio nie napowietrzyć masy oraz by jajka się nie ścięły.
  • Do 4 małych kokilek dajemy po 1 łyżce wiśni wlewamy krem i pieczemy w piekarniku nagrzanym 100°C max 120 stopni przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć. Gdy za bardzo nam się zrobi z wierzchu piana, wystarczy ją zeskrobać. Następnie po wystygnięciu wstawiamy krem do lodówki na 3-4 godziny.
  • Kiedy krem się już schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania). Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru.

 

Podsumowanie przepisu

Ponoć idealny gdy rzucona na krem łyżka odbije się od skorupki. Udało się! 🙂 Ślązacy pewnie powiedzą, że szpajza lepsza – ja nie oceniam 😉