Czekoladowy krem z calvadosem

Calvados_KUBICKI

reklama

Składniki
  • gorzka czekolada do wypieków 100 g
  • calvados 50 ml
  • śmietanka 12 % 250 ml
  • trochę mielonego cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
  • sól szczypta
  • ziarno kakao do dekoracji
Sposób przygotowania

1. Czekoladę do wypieków rozpuszczamy w kąpieli wodnej: do garnka z

gotującą się wodą wstawiamy szklaną miskę i wrzucamy do niej połamaną na

kawałki czekoladę.

 

2. Kiedy czekolada, pod wpływem pary podgrzewającej miskę, zacznie się

rozpuszczać, delikatnie mieszamy ją silikonową łopatką i po trochu wlewamy

śmietankę, cały czas mieszając, do momentu aż uzyskamy masę o gładkiej

konsystencji.

 

3. Dodajemy szczyptę soli, trochę przypraw oraz wlewamy calvados. Całość

mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

 

4. Przelewamy czekoladę do kokilek (lub innych, dowolnych małych naczynek),

studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

 

5. Gdy krem zgęstnieje, posypujemy go płatkami kakao i ponownie wstawiamy

do lodówki, gdzie w spokoju może oczekiwać na przypływ naszego łakomstwa

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu wyróżnionego w konkursie „Przez żołądek do serca” jest Szymon Kubicki