Kuskus z grillowanymi warzywami i halloumi

123rf.com

Produkty zbożowe są tanie, łatwe w przyrządzeniu i strawieniu, dają poczucie przyjemnej sytości. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu kochają kuskus|Produkty zbożowe są tanie, łatwe w przyrządzeniu i strawieniu, dają poczucie przyjemnej sytości. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu kochają kuskus|Produkty zbożowe są tanie, łatwe w przyrządzeniu i strawieniu, dają poczucie przyjemnej sytości. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu kochają kuskus|Produkty zbożowe są tanie, łatwe w przyrządzeniu i strawieniu, dają poczucie przyjemnej sytości. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu kochają kuskus

reklama

Składniki
  • bakłażan 1
  • cukinie 2
  • czerwone cebule 3
  • kuskus 200 g
  • halloumi (rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego) 1 opakowanie
  • natka pietruszki
  • świeża mięta
  • garść płatków migdałowych
  • oliwa z oliwek, sok z połowy cytryny, sól pieprz
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  • Bakłażana i cukinię pokrój w możliwie cienkie paski, paprykę podziel na osiem kawałków, cebulę pokrój w ćwiartki. Polej oliwą, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej grill i partiami opiekaj warzywa. Halloumi pokrój w plastry i również grilluj z obu stron. Migdały upraż na suchej patelni, aż będą brązowozłote.
  • Kuskus lekko posól, popieprz i zalej wrzątkiem w dużej misce, tak żeby pokrywała go cienka warstwa wody. Odstaw pod przykryciem na 5 minut.
  • Drobno pokrój zioła i wymieszaj je z kuskusem, doprawiając sokiem z cytryny i oliwą.
  • Rozłóż kuskus na talerzach i ułóż na nim warzywa oraz ser.
  • Skrop jeszcze raz oliwą i podaj z ósemką cytryny.