Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Deser kawowy na zimno

Składniki:

  • żółtka 4
  • jaja 2
  • cukier 180 g
  • espresso 250 ml
  • likier kawowy 6 łyżek stołowych
  • smietana 500 ml
  • biszkopty podłużne 6 sztuk

25 stycznia 2013 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

Żółtko, jajka i cukier włożyć do garnka i mieszając podgrzewać na kuchence przy niezbyt wysokiej temperaturze, aż do uzyskania jednolitej masy. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.  2. Nadal mieszając masę dodać kawę i 4 łyżki likieru. Odstawić masę do schłodzenia.  3. Dodać ubitą na sztywno śmietanę. 4. Biszkopty skropić pozostałą częścią likieru. 5. Przezroczystą folią wyłożyć prostokątną formę do ciasta (ok. 30 cm długości). Włożyć do niej połowę masy. Ułożyć na niej biszkopty. Na wierzch wyłożyć resztę masy.  6. Wstawić ciasto na ok. 6 godzin do zamrażalnika. Następnie wyjąć je z formy, usunąć folię i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Podawać z bitą śmietaną na talerzach udekorowanych plastrami pomarańczy. Więcej takich przepisów na Miele a la Carte 

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI