Deser kawowy na zimno

reklama

Składniki
  • żółtka 4
  • jaja 2
  • cukier 180 g
  • espresso 250 ml
  • likier kawowy 6 łyżek stołowych
  • smietana 500 ml
  • biszkopty podłużne 6 sztuk
Sposób przygotowania

Żółtko, jajka i cukier włożyć do garnka i mieszając podgrzewać na kuchence przy niezbyt wysokiej temperaturze, aż do uzyskania jednolitej masy. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. 

2. Nadal mieszając masę dodać kawę i 4 łyżki likieru. Odstawić masę do schłodzenia. 

3. Dodać ubitą na sztywno śmietanę.

4. Biszkopty skropić pozostałą częścią likieru.

5. Przezroczystą folią wyłożyć prostokątną formę do ciasta (ok. 30 cm długości).

Włożyć do niej połowę masy. Ułożyć na niej biszkopty. Na wierzch wyłożyć resztę masy. 

6. Wstawić ciasto na ok. 6 godzin do zamrażalnika. Następnie wyjąć je z formy, usunąć folię i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Podawać z bitą śmietaną na talerzach udekorowanych plastrami pomarańczy. Więcej takich przepisów na Miele a la Carte