Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Deser z chałwą

Składniki:

200 g chałwy pistacjowej (np. marki Jasmeen)
sos karmelowy lub orzechowy
1 jogurt typu greckiego
1 opakowanie łuskanych pistacji
jagody
maliny

11 czerwca 2016 Przepisy redakcja
Jasmeen
Chałwa zawdzięcza smak połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów w letnie dni.

W języku arabskim słowo chałwa oznacza po prostu cukierek, ale jedzona z umiarem ma wiele zalet, a poza tym jest mniej kaloryczna niż czekolada. Oto przepis na deser z chałwy i letnich owoców.


Sposób przygotowania:

Ścianki naczynia, w którym chcemy podać deser polewamy sosem karmelowym lub orzechowym. Kruszymy chałwę waniliową na drobne kawałki i wrzucamy do pucharka. Następnie dokładamy kilka łyżek jogurtu, a na wierzchu układamy jagody oraz maliny. Gotowy deser posypujemy łuskanymi pistacjami i dla ozdoby polewamy sosem. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI