Deser z chałwą

Jasmeen

Chałwa zawdzięcza smak połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów w letnie dni.
W języku arabskim słowo chałwa oznacza po prostu cukierek, ale jedzona z umiarem ma wiele zalet, a poza tym jest mniej kaloryczna niż czekolada. Oto przepis na deser z chałwy i letnich owoców.

reklama

Składniki

200 g chałwy pistacjowej (np. marki Jasmeen)
sos karmelowy lub orzechowy
1 jogurt typu greckiego
1 opakowanie łuskanych pistacji
jagody
maliny

Sposób przygotowania

Ścianki naczynia, w którym chcemy podać deser polewamy sosem karmelowym lub orzechowym. Kruszymy chałwę waniliową na drobne kawałki i wrzucamy do pucharka. Następnie dokładamy kilka łyżek jogurtu, a na wierzchu układamy jagody oraz maliny. Gotowy deser posypujemy łuskanymi pistacjami i dla ozdoby polewamy sosem. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.