1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dieta rozgrzewająca. Przepis na rosół orientalny z kolendrą i imbirem

123rf.com
123rf.com
Zimowa dieta powinna przede wszystkim rozgrzewać od środka. Doskonałą przyprawą na chłodne są więc potrawy z dodatkiem imbiru, który wspomaga organizm z walce z wychłodzeniem i przeziębieniem.

Rosół to jeden z filarów polskiej kuchni. Z dodatkiem kolendry, imbiru i makaronu ryżowego nabierze jednak nowego orientalnego smaku.

Składniki
1 Kurczak Zagrodowy pęczek włoszczyzny bez kapusty 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć) kawałek imbiru pęczek świeżej kolendry opakowanie makaronu ryżowego wstążki 1 papryczka chili sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą (piersi można upiec). Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym  ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić).

Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze