Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
24 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Domowe bezy ze śliwkową niespodzianką

Składniki na 24 porcje: 10 białek, 600 g drobnego cukru, 250 g powideł śliwkowych, 100 ml rumu, 50 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietany 36-proc., 100 g suszonych śliwek. Czas przygotowania: 100 min

Umieścić metalową miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Wlać do niej białka i ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier, aż piana stanie się sztywna. Wyłożyć blaszkę do pieczenia pergaminem, porozkładać śliwki, a na nie za pomocą łyżki nakładać ubite białka. Umieścić bezy w piekarniku nagrzanym do temp. 120 stopni C na około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C. Suszyć bezy ok. półtorej godziny. Pozostałe suszone śliwki drobno pokroić, wrzucić do powideł i podgrzać. Następnie dodać startą na tarce czekoladę i rum. Gdy czekolada się rozpuści, wymieszać i wyłączyć gaz. Ubić kremówkę, połączyć z ostudzonymi powidłami. Podawać jako sos do bezów w osobnym naczyniu.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI