1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Domowe bezy ze śliwkową niespodzianką

Składniki na 24 porcje: 10 białek, 600 g drobnego cukru, 250 g powideł śliwkowych, 100 ml rumu, 50 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietany 36-proc., 100 g suszonych śliwek. Czas przygotowania: 100 min

Umieścić metalową miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Wlać do niej białka i ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier, aż piana stanie się sztywna. Wyłożyć blaszkę do pieczenia pergaminem, porozkładać śliwki, a na nie za pomocą łyżki nakładać ubite białka. Umieścić bezy w piekarniku nagrzanym do temp. 120 stopni C na około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C. Suszyć bezy ok. półtorej godziny. Pozostałe suszone śliwki drobno pokroić, wrzucić do powideł i podgrzać. Następnie dodać startą na tarce czekoladę i rum. Gdy czekolada się rozpuści, wymieszać i wyłączyć gaz. Ubić kremówkę, połączyć z ostudzonymi powidłami. Podawać jako sos do bezów w osobnym naczyniu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze