Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Domowe frytki


24 kwietnia 2012 Przepisy redakcja
Jak robią je w Belgii, stolicy frytek?

Pokrojone ziemniaki należy wrzucić na kilka minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru. Rozgrzać mocno olej w naczyniu o grubym dnie. Ziemniaki wyjąć z wody i osuszyć dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika, po czym ułożyć na sitku lub specjalnym wkładzie z otworami – do smażenia frytek. Zanurzyć w gorącym oleju. Odczekać, do momentu, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjąć sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka. Gdy tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury, należy włożyć sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smażyć frytki do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekłada się do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem i podaje z ulubioną potrawą lub sosem.     



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI