1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Domowe lody

300 ml śmietany kremówki 32% 30 ml mleka 8 żółtek 200 g drobnego cukru 1 laska wanilii

Mleko wraz ze śmietaną wlewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrajamy na pół i za pomocą noża wydłubujemy nasiona. Wkładamy je do rondla z mlekiem i śmietaną. Pozostałą laskę waniliową także wkładamy do rondelka. Całość zagotowujemy po czym wyjmujemy laskę wanilii. Żółtka za pomocą miksera dokładnie ucieramy. Ciepłe mleko i śmietanę wlewamy powoli do żółtek cały czas mieszając. Masę na lody studzimy i wlewamy do płaskiego naczynia. Wkładamy do zamrażarki. W pierwszej godzinie mrożenia co 10 minut mieszamy dokładnie masę na lody. W pozostałych 2 godzinach robimy to co 20 minut. To świetna baza do innych smakowych lodów. Możemy także dodać swoje ulubione składniki maliny czekoladę itp.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze