300 ml śmietany kremówki 32%
30 ml mleka
8 żółtek
200 g drobnego cukru
1 laska wanilii
Mleko wraz ze śmietaną wlewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrajamy na pół i za pomocą noża wydłubujemy nasiona. Wkładamy je do rondla z mlekiem i śmietaną. Pozostałą laskę waniliową także wkładamy do rondelka. Całość zagotowujemy po czym wyjmujemy laskę wanilii. Żółtka za pomocą miksera dokładnie ucieramy. Ciepłe mleko i śmietanę wlewamy powoli do żółtek cały czas mieszając. Masę na lody studzimy i wlewamy do płaskiego naczynia. Wkładamy do zamrażarki. W pierwszej godzinie mrożenia co 10 minut mieszamy dokładnie masę na lody. W pozostałych 2 godzinach robimy to co 20 minut. To świetna baza do innych smakowych lodów. Możemy także dodać swoje ulubione składniki maliny czekoladę itp.