Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Dorada pieczona z zielonymi szparagami w sosie pesto

Składniki:

  • Dorada
  • Mozarella 125 g
  • Suszone pomidory 60 g
  • Zielone szparagi pęczek
  • Pomidor 100 g
  • Oliwa 100 g
  • Orzeszki pinii 50 gr
  • Czosnek świeży 20 g
  • Bazylia świeża 20 g
  • Śmietanka 30 % 150 g
  • Sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji

24 maja 2012 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

Doradę umyj i wyfiletuj, zostawiając ogon. Z orzeszków pinii, świeżej bazylii, oliwy i czosnku przygotuj pesto. Filet dorady przesmaruj przygotowanym pesto, dodaj plastry sera mozzarelli, suszone pomidory oraz plastry świeżego pomidora. Rybę skrop pesto, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotuj do pieczenia. Piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165 C. Podczas pieczenia ryby przygotuj sos pesto ze śmietanki 30% oraz przygotowanej wcześniej pasty pesto. Blanszuj świeże zielone szparagi. Przed podaniem gotową rybę udekoruj sosem pesto i świeżymi ziołami. Serwuj ze szparagami.

Podsumowanie

Przepis przygotował Piotr Lisiecki z Hotelu Radisson Wrocław

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI