1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Dorada pieczona z zielonymi szparagami w sosie pesto

Dorada pieczona z zielonymi szparagami w sosie pesto

Składniki
  • Dorada
  • Mozarella 125 g
  • Suszone pomidory 60 g
  • Zielone szparagi pęczek
  • Pomidor 100 g
  • Oliwa 100 g
  • Orzeszki pinii 50 gr
  • Czosnek świeży 20 g
  • Bazylia świeża 20 g
  • Śmietanka 30 % 150 g
  • Sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
Doradę umyj i wyfiletuj, zostawiając ogon. Z orzeszków pinii, świeżej bazylii, oliwy i czosnku przygotuj pesto. Filet dorady przesmaruj przygotowanym pesto, dodaj plastry sera mozzarelli, suszone pomidory oraz plastry świeżego pomidora. Rybę skrop pesto, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotuj do pieczenia. Piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165 C. Podczas pieczenia ryby przygotuj sos pesto ze śmietanki 30% oraz przygotowanej wcześniej pasty pesto. Blanszuj świeże zielone szparagi. Przed podaniem gotową rybę udekoruj sosem pesto i świeżymi ziołami. Serwuj ze szparagami.
Podsumowanie przepisu
Przepis przygotował Piotr Lisiecki z Hotelu Radisson Wrocław

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze