Składniki
- Dorada
- Mozarella 125 g
- Suszone pomidory 60 g
- Zielone szparagi pęczek
- Pomidor 100 g
- Oliwa 100 g
- Orzeszki pinii 50 gr
- Czosnek świeży 20 g
- Bazylia świeża 20 g
- Śmietanka 30 % 150 g
- Sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
Doradę umyj i wyfiletuj, zostawiając ogon. Z orzeszków pinii, świeżej bazylii, oliwy i czosnku przygotuj pesto. Filet dorady przesmaruj przygotowanym pesto, dodaj plastry sera mozzarelli, suszone pomidory oraz plastry świeżego pomidora. Rybę skrop pesto, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotuj do pieczenia. Piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165 C. Podczas pieczenia ryby przygotuj sos pesto ze śmietanki 30% oraz przygotowanej wcześniej pasty pesto. Blanszuj świeże zielone szparagi. Przed podaniem gotową rybę udekoruj sosem pesto i świeżymi ziołami. Serwuj ze szparagami.
Podsumowanie przepisu
Przepis przygotował Piotr Lisiecki z Hotelu Radisson Wrocław