1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dorsz z tymiankiem

123rf.com
123rf.com
Dieta bogata w ryby i owoce morza należy do najzdrowszych dzięki temu, że dostarcza organizmowi wysokowartościowe białko oraz inne cenne pierwiastki, takie jak: jod, selen, wapń, fluor czy witaminy z grupy B. Dodatkowo produkty te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Częste spożywanie owoców morza przyczynia się do zapobiegania miażdżycy oraz obniżenia poziomu cholesterolu. Latem możemy je przyrządzać na grillu.

Dorsz należy do ryb dostępnych przez cały rok. Często ryba ta jest traktowana jako zamiennik mięsa pochodzącego z ptaków i ssaków, ze względu na dużą ilość pełnowartościowego białka.

 

Składniki
dorsz cytryna świeży tymianek dressing włoski marki Kühne sól morska pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę. Sól wymieszaj razem z pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanym tymiankiem, dressingiem i startą skórką. Marynuj w tej mieszance rybę przez godzinę. Grilluj ok. 15 minut w zależności od grubości ryby.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze