Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dróbki (podroby) gęsie z brukwią z sosem grzybowym, przepis z 1937 r.


30 października 2012 Przepisy redakcja
Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiej: D.Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8
  • 0,3 kg serc gęsich
  • 0,3 kg żołądków gęsich
  • 0,3 kg wątróbki gęsiej
  • 2 gęsie szyje
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 kg brukwi (możemy ją zastąpić rzepą , selerem lub pietruszką )
  • 20 g grzybów suszonych
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

Gęsie szyje i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka; zalewamy 1,5 l wody; doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy przez około 1,5 godziny; przecedzamy i odlewamy 250 ml wywaru do sosu grzybowego. Podroby czyścimy i kroimy na równe kawałki. Żołądki i serca podgotowujemy; dodajemy pokrojoną w kostkę brukiew i gotujemy; aż zmięknie. Na końcu dodajemy wątróbkę i obrane mięso z szyi gęsiej. Serwujemy z sosem grzybowym zabielonym śmietaną.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI