1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Duszony indyk

1 kg udźca z indyka, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2/3 łyżeczki soli, 150 g mieszanych, suszonych owoców (jabłko gruszka, pigwa lub rodzynki), 4 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, pół szklanki wina|1 kg udźca z indyka, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2/3 łyżeczki soli, 150 g mieszanych, suszonych owoców (jabłko gruszka, pigwa lub rodzynki), 4 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, pół szklanki wina

Z udźca wykroić kość, mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć z obu stron pieprzem, gałką muszkatołową, posypać solą. Mięso zrolować, spiąć patyczkami do szaszłyków, lub obwiązać bawełnianą nitką. Odłożyć na 1–2 dni do lodówki. Następnie na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, obsmażyć udziec z wszystkich stron. W osobnym rondlu – najlepiej kamionkowym, z grubym dnem – rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, włożyć mięso, obłożyć owocami, wstawić na mały ogień i dusić na malutkim ogniu ok 1,5 godziny. W trakcie zaglądać, ewentualnie redukując ogień lub odwracając pieczeń. Na koniec duszenia polać mięso winem i dodać masło (przykryć by się nie roztopiło). Tłuszcz z patelni wylać. Gotowe mięso można podawać do obiadu lub na zimno do kanapek zamiast wędliny.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze