Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Julianna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Julianna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Julianna. Zwyciężczyni gratulujemy.
Składniki
- bulion drobiowy 1 litr
- dynia 300-400 g (waga po obraniu)
- czerwona papryka 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- starty imbir 1 łyżeczka
- wędzona ostra papryka 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek
- chorizo 100 g
- żółty ser 50 g
- pestki dyni 2 łyżki
- kremowy serek 125 g
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki. Dynię pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w podłużne ćwiartki.
- Warzywa skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ułożyć na blasze i piec ok 25 minut w temp. 190 st. Gdy warzywa będą już miękkie, przestudzić, paprykę obrać ze skórki.
- Bulion zagotować, dodać imbir, upieczone warzywa, zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można podlać odrobinę wrzącej wody.
- Chorizo pokroić w plasterki, zrumienić na naoliwionej patelni, żeby były chrupiące.
- Ser zetrzeć na tarce, na rozgrzaną suchą patelnię wykładać ser jak placuszki. Gdy się stopi, patelnię zdjąć z ognia, delikatnie za pomocą łopatki zrolować serowe placuszki, wyłożyć na talerz do ostudzenia.
- Zupę podawać na gorąco z serkiem, z chipsami z chorizo, serowymi rożkami, posypana pestkami dyni, udekorowaną natką.
Smacznego!