Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dyniowa zupa krem z serkiem

Składniki:

  • bulion drobiowy 1 litr
  • dynia 300-400 g (waga po obraniu)
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • starty imbir 1 łyżeczka
  • wędzona ostra papryka 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek
  • chorizo 100 g
  • żółty ser 50 g
  • pestki dyni 2 łyżki
  • kremowy serek 125 g
  • natka pietruszki do dekoracji

16 stycznia 2015 Newsfood, Przepisy redakcja
Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Julianna. Zwyciężczyni gratulujemy.

Sposób przygotowania:

  • Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki. Dynię pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w podłużne ćwiartki.
  • Warzywa skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ułożyć na blasze i piec ok 25 minut w temp. 190 st. Gdy warzywa będą już miękkie, przestudzić, paprykę obrać ze skórki.
  • Bulion zagotować, dodać imbir, upieczone warzywa, zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można podlać odrobinę wrzącej wody.
  •  Chorizo pokroić w plasterki, zrumienić na naoliwionej patelni, żeby były chrupiące.
  • Ser zetrzeć na tarce, na rozgrzaną suchą patelnię wykładać ser jak placuszki. Gdy się stopi, patelnię zdjąć z ognia, delikatnie za pomocą łopatki zrolować serowe placuszki, wyłożyć na talerz do ostudzenia.
  • Zupę podawać na gorąco z serkiem, z chipsami z chorizo, serowymi rożkami, posypana pestkami dyni, udekorowaną natką.
Smacznego!

POLECANE KSIĄŻKI