Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Dżem dyniowo – pomarańczowy

Składniki:

dynia hokkaido 1 mała
pomarańcze eko 2 duże
miód z kwiatów pomarańczy 1 łyżka
cukier z prawdziwą wanilią 1 torebka
mielony kardamon 1 łyżeczka
mielone goździki 1 lyżeczka
wino marsala 100 ml

16 listopada 2016 Przepisy Anna Kamińska
123rf.com
Listopada nie da się ot tak przeżyć, przełknąć i przemilczeć... Udawać, że to nie TEN miesiac też się nie da! Na pewno trzeba brać się w karby i starać sę przetrwać ten pełen dekadencji czas. Wprowadzam więc pierwiastki optymistyczne do swojej listopadowej rzeczywistości.
Zakupiłam zapas dyni, pomarańczy i wina! Każdy z tych elementów dodaje pewności siebie. Podnosi na duchu smakiem, kolorem a w przypadku wina – obdarza nawet euforią.

Strefa zakupów - odwiedź Butik.zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na ćwiartki i razem ze skóra pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Pomarańcze obieramy ze skóry, a z każdej cząstki miąższu zdejmujemy błonki - filetujemy. Pomarańcze wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu razem z miodem. Dynię obieramy ze skóry, miąższ wkładamy do kielicha blendera i  miksujemy. Dyniową masę dodajemy do pomarańczy. Mieszamy i wsypujemy cukier waniliowy, kardamon, goździki i wlewamy marsalę. Gotujemy na średnim ogniu, aż dżem zgęstnieje.  Możemy jeść od razu z chałką, pankejkami, naleśnikami albo dodać do śniadaniowej owsianki.


Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI