Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchnia ajurwedyjska: kichary

Składniki:

  • masła ghee lub olej kokosowy 3 łyżki
  • biały ryżu basmati 3/4 szklanki
  • fasolka mung namoczona (na noc lub min. 2 godziny) 1/4 szklanki
  • czarna gorczyca 1/2 łyżeczki
  • sól morskia lub himalajska 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • cynamon w proszku 1/4 łyżeczki
  • kardamon w proszku 1/4 łyżeczki
  • imbir w proszku 1/2 łyżeczki
  • sok z limonki lub cytryny do smaku
  • świeża kolendra lub zielona pietruszka pęczek
  • pokrojonye w kostkę dowolne warzywa 1 szklanka

26 sierpnia 2013 Egzotyczne
 Monika Stachura
123rf.com
Kichary to danie, które jest podstawą kuchni ajurwedyjskiej, zdrowego odżywiania się, i którym żywią się joginowie od wieków

Sposób przygotowania:

  • Wypłucz fasolkę i ryż i wrzuć do jednego garnka. Zalej 5 szklankami wody przefiltrowanej. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż fasolka się rozgotuje. Na kilka-kilkanaście minut przed końcem gotowania dodaj warzywa.
Na patelni:
  • rozgrzej masło ghee,dodaj gorczycę i poczekaj, aż zacznie pękać, dodaj sól i resztę przypraw;
  • zostaw na patelni, mieszając, aż poczujesz ich aromat (uważaj, aby nie przypalić);
  • połącz z ugotowanym ryżem;
  • dodaj sok z limonki lub cytryny do smaku, wrzuć posiekaną kolendrę lub zieloną pietruszkę. Wyłącz.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI