Kichary to danie, które jest podstawą kuchni ajurwedyjskiej, zdrowego odżywiania się, i którym żywią się joginowie od wieków|Kichary to danie, które jest podstawą kuchni ajurwedyjskiej, zdrowego odżywiania się, i którym żywią się joginowie od wieków|Kichary to danie, które jest podstawą kuchni ajurwedyjskiej, zdrowego odżywiania się, i którym żywią się joginowie od wieków|Kichary to danie, które jest podstawą kuchni ajurwedyjskiej, zdrowego odżywiania się, i którym żywią się joginowie od wieków|Kichary to danie, które jest podstawą kuchni ajurwedyjskiej, zdrowego odżywiania się, i którym żywią się joginowie od wieków|Kichary to danie, które jest podstawą kuchni ajurwedyjskiej, zdrowego odżywiania się, i którym żywią się joginowie od wieków
Składniki
- masła ghee lub olej kokosowy 3 łyżki
- biały ryżu basmati 3/4 szklanki
- fasolka mung namoczona (na noc lub min. 2 godziny) 1/4 szklanki
- czarna gorczyca 1/2 łyżeczki
- sól morskia lub himalajska 1/2 łyżeczki
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- cynamon w proszku 1/4 łyżeczki
- kardamon w proszku 1/4 łyżeczki
- imbir w proszku 1/2 łyżeczki
- sok z limonki lub cytryny do smaku
- świeża kolendra lub zielona pietruszka pęczek
- pokrojonye w kostkę dowolne warzywa 1 szklanka
Sposób przygotowania
- Wypłucz fasolkę i ryż i wrzuć do jednego garnka. Zalej 5 szklankami wody przefiltrowanej. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż fasolka się rozgotuje. Na kilka-kilkanaście minut przed końcem gotowania dodaj warzywa.
Na patelni:
- rozgrzej masło ghee,dodaj gorczycę i poczekaj, aż zacznie pękać, dodaj sól i resztę przypraw;
- zostaw na patelni, mieszając, aż poczujesz ich aromat (uważaj, aby nie przypalić);
- połącz z ugotowanym ryżem;
- dodaj sok z limonki lub cytryny do smaku, wrzuć posiekaną kolendrę lub zieloną pietruszkę. Wyłącz.