
reklama
Składniki
- migdały 200 g
- mąka 500 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- masło 90 gram
- cukier 250 g
- jajka 2 sztuki
- świeżo zaparzone espresso 70 ml
- likier kawowy 40 ml
Sposób przygotowania
- Migdały prażyć przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie drobno je zmielić.
- Wymieszać migdały z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać masło, cukier, jajka, likier kawowy i trochę wystudzonego espresso. Zagnieść gładkie ciasto.
- Uformować z ciasta trzy wałki (Ø 3 cm) o długości ok. 25 cm. Położyć je na blasze do pieczenia i posypać cynamonem. Piec ciasto przy ustawieniu Termonawiew Plus 180°C na pierwszym poziomie od dołu przez ok. 25 minut.
- Wyjąć blachę z piekarnika i przy pomocy noża z piłką pokroić ciasto ukośnie na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
- Ułożyć plastry płasko na dwóch blachach i piec kolejne 15 minut, aż ciasto nabierze jasnozłotej barwy i będzie suche.