Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Espresso-Cantuccini

Składniki:

  • migdały 200 g
  • mąka 500 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • masło 90 gram
  • cukier 250 g
  • jajka 2 sztuki
  • świeżo zaparzone espresso 70 ml
  • likier kawowy 40 ml

31 stycznia 2013 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

  1. Migdały prażyć przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie drobno je zmielić.
  2. Wymieszać migdały z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać masło, cukier, jajka, likier kawowy i trochę wystudzonego espresso. Zagnieść gładkie ciasto.
  3. Uformować z ciasta trzy wałki (Ø 3 cm) o długości ok. 25 cm. Położyć je na blasze do pieczenia i posypać cynamonem. Piec ciasto przy ustawieniu Termonawiew Plus 180°C na pierwszym poziomie od dołu przez ok. 25 minut.
  4. Wyjąć blachę z piekarnika i przy pomocy noża z piłką pokroić ciasto ukośnie na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
  5. Ułożyć plastry płasko na dwóch blachach i piec kolejne 15 minut, aż ciasto nabierze jasnozłotej barwy i będzie suche.
   

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI