Fasolka po bretońsku

Składniki:
300 g dużej fasoli,
150 g boczku wędzonego,
150 g kiełbasy Lisieckiej,
2 średnie cebule,
6 łyżek koncentratu pomidorowego,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
3 łyżki suszonego majeranku,
1 łyżeczka tymianku,
sól i pieprz do smaku

Fasolę namocz przez kilka godzin lub zostaw na noc. Odkrój od boczku skórę, kość itp. Zmień fasoli wodę, dorzuć te niejadalne skrawki boczku i liść laurowy. Zagotuj, a potem niech się gotuje ok godziny. W międzyczasie pokrój boczek w kosteczkę, cebule posiekaj i pokrój kiełbasę w półplasterki. Boczek podsmaż, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu, dodać cebulę i zrumienić. Potem dodaj kiełbasę i wszystko smaż przez chwilę. Dodaj zawartość patelni. Gotuj jeszcze godzinę lub dwie – do miękkości fasoli. Dodaj koncentrat i przyprawy i jeszcze trochę pogotuj, aby sos miał szansę zgęstnieć. A potem najlepiej zostawić na noc, bo następnego dnia jest lepsze. Potrawa bogata w białko pochodzenia roślinnego, które jest bardzo dobrze przyswajalne i którego zazwyczaj brak w naszej diecie. Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal 

reklama