Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Fasolka po bretońsku


16 stycznia 2012 Przepisy redakcja
Składniki: 300 g dużej fasoli, 150 g boczku wędzonego, 150 g kiełbasy Lisieckiej, 2 średnie cebule, 6 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 łyżki suszonego majeranku, 1 łyżeczka tymianku, sól i pieprz do smaku

Fasolę namocz przez kilka godzin lub zostaw na noc. Odkrój od boczku skórę, kość itp. Zmień fasoli wodę, dorzuć te niejadalne skrawki boczku i liść laurowy. Zagotuj, a potem niech się gotuje ok godziny. W międzyczasie pokrój boczek w kosteczkę, cebule posiekaj i pokrój kiełbasę w półplasterki. Boczek podsmaż, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu, dodać cebulę i zrumienić. Potem dodaj kiełbasę i wszystko smaż przez chwilę. Dodaj zawartość patelni. Gotuj jeszcze godzinę lub dwie – do miękkości fasoli. Dodaj koncentrat i przyprawy i jeszcze trochę pogotuj, aby sos miał szansę zgęstnieć. A potem najlepiej zostawić na noc, bo następnego dnia jest lepsze. Potrawa bogata w białko pochodzenia roślinnego, które jest bardzo dobrze przyswajalne i którego zazwyczaj brak w naszej diecie. Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal 




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI