Feijoada á transmontana

Feijoada á transmontana to pożywna i rozgrzewająca potrawa nieco zbliżona do naszej fasolki po bretońsku. Jest to tradycyjne danie pochodzące z północnej części Portugalii. Wersja z czerwoną fasolką występuje w regionie Trás-os-Montes.
Potrzebne składniki: *1 kgczerwonej fasoli * 1 linguiça (kiełbaski zbliżone w smaku i wyglądzie do dostępnych w Polsce cienkich paluszków salami) * 0,5 kg świńskich uszu * 1 golonka * 100 g presunto (surowa szynka wędzona) * 100 g salpicao (można zastąpić kiełbasą krakowską) * 100 ml oliwy z oliwek * 1 cebula * 1 liść laurowy * pietruszka zielona * 1 ząbek czosnku * biały pieprz * słodka papryka w proszku * suszone ostre papryczki piri piri – do smaku (można zastąpić ostrą papryką w proszku) * sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Fasolę należy namoczyć w wodzie (1 dzień) i następnie ugotować (w wodzie w której się moczyła). 2. W oddzielnym naczyniu gotujemy wszystkie mięsne składniki łącznie z kiełbasami. 3. Po ugotowaniu, mięso należy pokroić w drobne kawałki. 4.  Przygotowujemy duży garnek, w którym rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. 5. Do cebuli dodajemy ugotowaną fasolę z częścią wody, w której została ugotowana. 6. Dodajemy pokrojone mięsno, także z częścią wody, w której zostało ugotowane. 7. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i wrzucamy pozostałe składniki – liść laurowy, papryczki piri piri i zieloną pietruszkę. 8. Całość gotujemy na małym ogniu do zredukowania wody. 9. Potrawę najczęściej podaje się z białym ryżem. Więcej informacji na temat kuchni portugalskiej i Portugalii znajdziecie na Turismo de Portugal –www.visitportugal.com i  www.facebook.com/visitportugal.

reklama