1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Fish&chips

To najbardziej brytyjski z fastfoodów.

30 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 15 ml wody mineralnej, 200 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżki octu, 1 kg filetów z białej ryby, 5 dużych ziemniaków, 2 cytryny, olej do smażenia

Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i solimy. W mące robimy zagłębienie. Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewamy mieszaninę do zagłębienia. Drewnianą łyżką mieszamy tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Frytki: obieramy ziemniaki, kroimy je w słupki. Wkładamy do miski z zimną wodą. We frytkownicy rozgrzewamy olej. Frytki osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty). Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamydo miski.

Ryby: filety kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i wkładamy porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smażymy po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osączamy z tłuszczu. Frytki podsmażamy jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru. Porcje ryb i frytek zawijamy w gazetę.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze