Francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym

123rf.com

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza energii do działania i pozwala uniknąć podjadania niezdrowych przekąsek. Warto więc znaleźć co rano kilkanaście minut, by przyrządzić i zjeść je w spokoju. 
Tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich najbliższych smakołykami o poranku, na pewno spodoba się przepis na tosty francuskie z dodatkiem herbaty, wzbogacone pysznym sosem porzeczkowym.

reklama

Składniki

125 ml mleka migdałowego
2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London
1 duża kromka wysuszonego chleba
2 jajka
olej
1 łyżka wody
Sos porzeczkowy: 4 łyżki cukru brązowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka porzeczek, 1 laska wanilii, 1 łyżeczka żelatyny, woda

Sposób przygotowania

Sos porzeczkowy: Do jednej łyżeczki żelatyny dolej 2 łyżki wody i pozostaw na 10 minut, aż napęcznieje. W osobnym naczyniu wymieszaj umyte wcześniej porzeczki z cukrem i podgrzewaj je do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok. Cały czas mieszaj, aby ich nie przypalić. Dodaj sok z cytryny, 5 łyżek wody, mąkę ziemniaczaną oraz ziarenka wanilii, wymieszaj i poczekaj, aż sos się zagotuje. Następnie dodaj żelatynę i mieszaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Sos pozostaw do ostygnięcia. Tosty: Podgrzej mleko migdałowe. Wrzuć do niego 2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London i pozostaw na minimum 30 minut. Następnie przelej mleko do płaskiego naczynia z krawędziami. Przyszykuj drugie naczynie, wbij do niego dwa jajka i roztrzep je na jednolitą masę. Chleb zamocz z obu stron najpierw w mleku, a następnie w masie jajecznej. Rozgrzej olej na patelni i połóż na nim wcześniej przygotowaną kromkę chleba. Poczekaj, aż zbrązowieje i obróć na drugą stroną. Zdejmij z patelni i polej sosem porzeczkowym.