Galaretka espresso. Pobudzająca i prosta

21 czerwca rozpoczęła się w Qchni Artystycznej akcja zbierania przepisów wśród gości. Co tydzień wybierany jest jeden z nich i wprowadzany do karty. Pierwszy wybór: galaretka espresso autorstwa Katarzyny Zalewskiej.
Jak powstał przepis? Katarzyna niedawno brała udział w programie „Ugotowani” stacji TVN. Na co dzień pracuje w branży modowej, czerń to jej kolor. Dlatego też na kolację dla gości wszystkie dania przygotowała na czarno – między innymi czarne spaghetti z tuszem kałamarnicy, krewetkami i chorizo. Długo zastanawiała się nad deserem. I wtedy przyszedł pomysł na czarną galaretkę. Prostą i pobudzającą. Do spróbowania w Qchni w tym tygodniu. c9a3df5ebee6375ebf3816d506894974c4b9886f10849289 Galaretka Espresso:

reklama

Składniki
  • Kawa 0.5 l
  • Żelatyna w płatkach (ilość według informacji na opakowaniu)
  • Cukier
  • Żółtka 5 sztuk
  • Wanilia
  • Adwokat
Sposób przygotowania

Kawę zaparzamy w kawiarce ciśnieniowej lub jeśli mamy – w ekspresie ciśnieniowym. Namaczamy żelatynę, rozpuszczamy w kawie. Dodajemy cukier tak, aby kawa była słodka. Przelewamy do małych naczynek i zostawiamy do ostudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładka puszystą masę, na koniec ucierania dodajemy adwokat i jeszcze przez chwilę ucieramy nad kąpielą wodną tak, aby trochę podnieść żółtka. Przygotowany kogiel-mogiel przelewamy do małych naczynek i podajemy z galaretką.

Smacznego!

Akcja w Qchni Artystycznej trwa. W każdy weekend zapraszamy do zostawiania pomysłów na dania. Zwycięzca otrzymuje podwójne zaproszenie na kolację wraz z realizacją swojego przepisu do spróbowania. Efektów szukajcie na stronach Zwierciadła i Facebooku ( HYPERLINK „https://www.facebook.com/qchniaartystyczna”https://www.facebook.com/qchniaartystyczna) QA. Do zobaczenia!