Gołąbki są smaczną i niezwykle lubianą w Polsce potrawą. W tradycyjnym wydaniu jest to danie z farszem mięsnym lub półmięsnym zawiniętym w liście białej kapusty, ale osobom lubiącym eksperymentować w kuchni na pewno przypadną do smaku gołąbki w liściach winogron z farszem z cieciorki i kaszy jaglanej.
Ta orientalna potrawa jest niezwykle łatwa w przyrządzeniu. Jej niezwykły smak oraz nietypowy wygląd zawdzięczamy liściom winogron, którymi zastępuje się liście kapusty. Tak przyrządzone gołąbki doskonale smakują w połączeniu z jogurtowym lub pomidorowym sosem.
Składniki
400 g cieciorki z puszki marki Jasmeen
1 słoik marynowanych liści winogron
2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki puree z pieczonej dyni
1 cytryna
1 szczypta chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
0,5 l bulionu warzywnego
olej rzepakowy
sos jogurtowo – koperkowy lub pomidorowy
Sposób przygotowania
Do naczynia wkładamy liście winogron, zalewamy je wodą i odkładamy na około 15 minut. Następnie w głębokim rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek - dusimy około 4 minuty. Po tym czasie dodajemy puree z dyni, odcedzoną cieciorkę, ugotowaną kaszę jaglaną, koncentrat pomidorowy, chilli, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy liście z wody i kładziemy je błyszczącą stroną na desce. Na każdym liściu układamy łyżkę gotowego farszu po czym zawijamy je w małe rolki. Do nowego garnka wkładamy cienką warstwę liści winogron, na których koliście układamy gotowe rolki. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez około 50 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz i podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym lub pomidorowym.
Smacznego!