1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Gołąbki z indykiem i ryżem w pomidorach

Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka, 1 torebka ryżu ugotowanego 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula posiekana i podsmażona 1 czosnek 1 główka kapusty włoskiej 1 puszka pomidorów 1 garść liści bazylii 3 łyżki oliwy 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku

Liście kapusty oczyść i rozdziel. Uparuj je przez 15min. Ostudź. Z mięsa, ryżu, natki, cebuli i czosnku przygotuj farsz. Dopraw solą i pieprzem.

Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj w „gołąbki”. Gołąbki uparuj przez kolejne 10 minut. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszki, posiekaną bazylię, liść laurowy i ziele angielskie. Podlej odrobinę wodą. Dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.

Istna ‘bomba’ przeciwutleniaczy i witamin, między innymi likopenu – substancji działającej przeciwnowotworowo i chroniącej nasze naczynia krwionośne.

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze