Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
7 marca 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Gołąbki z kaszą i mięsem

(czas przygotowania: 1 godz) Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty włoskiej lub zwykłej; 1 cebula; 5 suszonych śliwek; 5 suszonych moreli; 200 g kaszy gryczanej niepalonej; sól; 400 g mielonego mięsa drobiowego; 1 łyżka posiekanej pietruszki; 1/3 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu; 2 jajka; 1 łyżka masła; 2 małe puszki lub słoiczek koncentratu pomidorowego; 2 kostki bulionu drobiowego.

Sposób przyrządzenia: Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb i włożyć całą główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Gotować ok. 7 minut.

Po wyjęciu zdjąć kolejno liście. Cebulę posiekać, dodać ugotowaną kaszę, mielone mięso, jaja, sól, pieprz, pietruszkę, posiekane morele i śliwki. Całość wymieszać. Nakładać na liście po 2 łyżki farszu i zawijać gołąbki.

W garnku na dnie ułożyć dwa liście kapusty, podlać dwiema szklankami wody, dodać kostki bulionu oraz przecier pomidorowy. Układać gołąbki i dusić na niedużym ogniu ok. 50 min, zaglądając od czasu do czasu i dolewając ewentualnie wody.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!
 


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI