Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Gołąbki z kaszą i mięsem


Bogdan Biały
(czas przygotowania: 1 godz) Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty włoskiej lub zwykłej; 1 cebula; 5 suszonych śliwek; 5 suszonych moreli; 200 g kaszy gryczanej niepalonej; sól; 400 g mielonego mięsa drobiowego; 1 łyżka posiekanej pietruszki; 1/3 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu; 2 jajka; 1 łyżka masła; 2 małe puszki lub słoiczek koncentratu pomidorowego; 2 kostki bulionu drobiowego.

Sposób przyrządzenia: Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb i włożyć całą główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Gotować ok. 7 minut.

Po wyjęciu zdjąć kolejno liście. Cebulę posiekać, dodać ugotowaną kaszę, mielone mięso, jaja, sól, pieprz, pietruszkę, posiekane morele i śliwki. Całość wymieszać. Nakładać na liście po 2 łyżki farszu i zawijać gołąbki.

W garnku na dnie ułożyć dwa liście kapusty, podlać dwiema szklankami wody, dodać kostki bulionu oraz przecier pomidorowy. Układać gołąbki i dusić na niedużym ogniu ok. 50 min, zaglądając od czasu do czasu i dolewając ewentualnie wody.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!
 


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI