„Gotuj krok po kroku”. Przepis na miodownik

reklama

Przygotowanie

1. Miód podgrzać na małym ogniu. 250 ml wody zagotować i dodawać do miodu wraz z cukrem, cały czas mieszając. Dołożyć przyprawę do piernika i margarynę. Ostudzić i wsypać orzechy.

miodownik_fot.MioMedia Monika Stefaniak

2. Żółtka oddzielić od białek i dodać do miodu. Wsypać 3 i 1/2 szklanki mąki oraz sodę oczyszczoną. Białka ubić i dołożyć do ciasta. Całość wymieszać. Formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą.

miodownik_fot.MioMedia Monika Stefaniak

3. 1/3 ciasta wlać do formy. Piec ok. 25 min w temp. 200°C. Przełożyć na talerz do wystygnięcia. W ten sam sposób upiec kolejne 2 placki.

miodownik_fot.MioMedia Monika Stefaniak

4. Mleko zagotować z 2 łyżkami mąki pszennej, mąką ziemniaczaną oraz cukrem wanilinowym, cały czas mieszając. Dodać cukier puder i masło. Gotować do zgęstnienia. Masą przełożyć placki i posmarować nią wierzch ciasta. Deser posypać orzechami.

miodownik_fot.MioMedia Monika Stefaniak

Składniki
  • Składniki na 12 porcji:
  • płynnego miód 500 g
  • cukier 100 g
  • przyprawa do piernika 40 g
  • margaryna 250 g + do posmarowania formy
  • jajka 5 sztuk
  • zmielone orzechy 100 g + do posypania
  • mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki + 2 łyżki
  • soda oczyszczona 3 łyżeczki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • mleko 500 ml
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • masło 250 g
  • cukier puder 4 łyżki
Sposób przygotowania

Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego „Gotuj krok po kroku”. Fot. MioMedia Monika Stefaniak