Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

„Gotuj krok po kroku”. Szynka w miodzie

Składniki:

  • Składniki na 8 porcji
  • szynka wieprzowa 1 i 1/2 kg
  • pomarańcze 500 g
  • cytryna 1/2 sztuki
  • białe wino 100 ml
  • miód 1/2 szklanki
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • sól 1 i 1/2 łyżeczki
  • olej 60 ml
  • goździki 10

Przygotowanie:

1. Pomarańcze dokładnie umyć. Z jednej zetrzeć skórkę, a pozostałe przekroić na pół. Z pomarańczy oraz cytryny wycisnąć sok.

szynkawmiodzie_krok1

2. Do soku dodać wino, skórkę, połowę miodu, sól, przyprawę do piernika i kilka goździków. Całość wymieszać, gotować przez 5 min i odstawić do wystudzenia.

szynkawmiodzie_krok2

3. Mięso zalać marynatą. Wystającą część szynki posmarować olejem, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godz. Co jakiś czas obracać.

szynkawmiodzie_krok3

4. Mięso wyłożyć na deskę i naciąć ostrym nożem. Przełożyć do formy i zalać 1/3 marynaty. Piec pod przykryciem przez 30 min w temp. 220°C.

szynkawmiodzie_krok4

5. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. Mięso odkryć i piec przez 30 min. Do pozostałej marynaty dodać resztę miodu i zredukować, aby miała gęstość syropu.

szynkawmiodzie_krok5

6. Szynkę wyjąć z piekarnika. Z formy odlać powstały sos. Mięso posmarować marynatą z miodu i naszpikować resztą goździków. Zapiekać ok. 10 min.

szynkawmiodzie_krok6

Sposób przygotowania:

Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego „Gotuj krok po kroku”. Fot. MioMedia Monika Stefaniak



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI