Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Grecka zapiekanka ze świeżymi ziołami

Składniki:

1 kg warzyw pokrojonych w kostkę: ziemniaki (kroimy je w nieco drobniejszą kostkę), papryka (zielona, żółta i czerwona), bakłażan, cukinia
1/2 szklanki czarnych oliwek
500 ml passaty pomidorowej
1/3 szklanki oliwy
2 poszatkowane ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy
1 pokrojona w plasterki cebula (opcjonalnie)
poszatkowany pęczek koperku
1/2 poszatkowanego pęczka natki pietruszki
garść poszatkowanych listków mięty
nierafinowana sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku

23 czerwca 2016 Przepisy Maciej Szaciłło
Porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 15 minut (pieczenie: 50–60 minut).

W Grecji, tak jak kiedyś w Polsce, do przygotowywania potraw używano pieców chlebowych. ten zwyczaj w niektórych miejscach przetrwał do dziś. W owych piecach przygotowuje się między innymi proste zapiekanki warzywne z dużą ilością oliwy i ziół (takich jak koperek, oregano, mięta czy natka pietruszki). Cukinie, ziemniaki, papryki i bakłażany – gospodynie wrzucają do zapiekania to, co w danym momencie rośnie w ich ogrodzie. Ja, taką prostą zapiekankę przygotowuję w piekarniku. To jednogarnkowe, pełnowartościowe danie, które świetnie nadaje się na kolację.
Przepis pochodzi z książki „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” .


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia (im wyższa warstwa warzyw, tym dłuższy czas pieczenia…). Wierzch przykrywamy żaroodporną pokrywką lub odpowiednio wyciętym papierem do pieczenia. Warzywa można również zapiec w garnku (przykrytym pokrywką) z metalowymi rączkami. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 50 minut do godziny. Zapiekanka jest gotowa, gdy ziemniaki staną się miękkie. Jak zapakować zapiekankę do pracy? Najlepiej w szerokim, obiadowym termosie uprzednio ogrzanym wrzątkiem.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI