Grillowana cukinia z baba ganoush i oscypkiem

reklama

Składniki
  • duży bakłażan jedna sztuka
  • pasta sezamowa tahini 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • czosnek 1 ząbek
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka
  • oliwa 2 łyżki
  • kmin rzymski szczypta
  • cukinie 2 średnie
  • rukola garść
  • dojrzały oscypek solidny kawałek
  • szczypiorek pęczek
  • oliwa
  • sól
Sposób przygotowania

Bakłażan myjemy, przekrajamy na pół, delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w najwyższej temperaturze około 30 minut, aż będzie miękki. Bakłażan studzimy i łyżeczką wybieramy miąższ, skórkę wyrzucamy. Bakłażan drobno siekamy, dodajemy natkę pietruszki, pastę sezamową, roztarty czosnek, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Cukinię myjemy. Obieraczką do warzyw skrajamy z cukinii długie, cienkie plastry (bez miąższu). Obsmażamy je krótko na patelni grillowej z obu stron, delikatnie solimy. Na każdym plastrze rozsmarowujemy pastę z bakłażana, dokładamy ozdobnie gałązki szczypiorku i zawijamy w rulon. Na talerzu układamy po kilka listków rukoli, a na niej roladki z cukinii. Skrapiamy wszystko dobrą oliwą i posypujemy startym na drobnych oczkach oscypkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest GRZEGORZ ŁAPANOWSKI