Grillowana polędwiczka z sarny z sosem borowikowym, musem z marchwi i pieczonymi ziemniakami

reklama

Składniki
  • Polędwiczki z sarny 4 sztuki po 150 g
  • Borowiki 100 g
  • Cebula biała 50 g
  • Tymianek 1 gałązka
  • Białe wino 100 ml
  • Marchew 300 g
  • Masło 200 g
  • Ziemniaki 300 g
Sposób przygotowania

Polędwiczkę z sarny zamarynuj w części tymianku i delikatnie skrop winem. Pozostaw w lodówce na 24 godziny. Zamarynowaną usmaż na grillu. Dopraw solą i pieprzem. Uwaga – polędwiczka w środku musi być różowa.

Przygotowanie sosu borowikowego:

Cebulę pokrój w piórka, grzyby przekrój na pół i podsmaż na maśle z resztą tymianku. Dodaj wino i odparuj. Na końcu dodaj masło.

Przygotowanie musu z marchwi:

Marchew pokrój na mniejsze kawałki, a następnie ugotuj i zmiksuj w blenderze z masłem do konsystencji puree. Ziemniaki piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 C z dodatkiem oliwy z oliwek.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest Andrzej Lejman z gdańskiego Radisson Blu