1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Grillowana polędwiczka z sarny z sosem borowikowym, musem z marchwi i pieczonymi ziemniakami

Składniki
  • Polędwiczki z sarny 4 sztuki po 150 g
  • Borowiki 100 g
  • Cebula biała 50 g
  • Tymianek 1 gałązka
  • Białe wino 100 ml
  • Marchew 300 g
  • Masło 200 g
  • Ziemniaki 300 g
Sposób przygotowania
Polędwiczkę z sarny zamarynuj w części tymianku i delikatnie skrop winem. Pozostaw w lodówce na 24 godziny. Zamarynowaną usmaż na grillu. Dopraw solą i pieprzem. Uwaga – polędwiczka w środku musi być różowa. Przygotowanie sosu borowikowego: Cebulę pokrój w piórka, grzyby przekrój na pół i podsmaż na maśle z resztą tymianku. Dodaj wino i odparuj. Na końcu dodaj masło. Przygotowanie musu z marchwi: Marchew pokrój na mniejsze kawałki, a następnie ugotuj i zmiksuj w blenderze z masłem do konsystencji puree. Ziemniaki piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 C z dodatkiem oliwy z oliwek.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Andrzej Lejman z gdańskiego Radisson Blu

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze