Składniki
- Polędwiczki z sarny 4 sztuki po 150 g
- Borowiki 100 g
- Cebula biała 50 g
- Tymianek 1 gałązka
- Białe wino 100 ml
- Marchew 300 g
- Masło 200 g
- Ziemniaki 300 g
Sposób przygotowania
Polędwiczkę z sarny zamarynuj w części tymianku i delikatnie skrop winem. Pozostaw w lodówce na 24 godziny. Zamarynowaną usmaż na grillu. Dopraw solą i pieprzem. Uwaga – polędwiczka w środku musi być różowa.
Przygotowanie sosu borowikowego:
Cebulę pokrój w piórka, grzyby przekrój na pół i podsmaż na maśle z resztą tymianku. Dodaj wino i odparuj. Na końcu dodaj masło.
Przygotowanie musu z marchwi:
Marchew pokrój na mniejsze kawałki, a następnie ugotuj i zmiksuj w blenderze z masłem do konsystencji puree. Ziemniaki piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 C z dodatkiem oliwy z oliwek.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Andrzej Lejman z gdańskiego Radisson Blu