1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Grillowane ryby o aromacie cytrusów, rozmaryny i tymianku

Składniki
  • wypatroszony okoń lub pstrąg 1 kg
  • cytryny pokrojone w plasterki 2 szt
  • świeży rozmaryn parę gałązek
  • świeży tymianek parę gałązek
  • natka pietruszki
  • olej słonecznikowy
  • garść wiórków olchowych do wędzenia
Sposób przygotowania
Ryby solimy i pieprzymy do smaku. Następnie każdą rybę faszerujemy cytryną oraz rozmarynem, natką i tymiankiem. Skrapiamy olejem i kładziemy na rozgrzany ruszt. Pod koniec grillowania do żarzących się węgli dodajemy wióry olchowe. Gdy wióry się wypalą i mięso przejdzie wędzonym aromatem,  zdejmujemy je z grilla.
Podsumowanie przepisu
Dodanie do żarzących się węgli gałązek świeżych ziół lub wilgotnych wiórków drzewnych nada rybom wyjątkowego aromatu wędzenia.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze