Grillowane ryby o aromacie cytrusów, rozmaryny i tymianku

reklama

Składniki
  • wypatroszony okoń lub pstrąg 1 kg
  • cytryny pokrojone w plasterki 2 szt
  • świeży rozmaryn parę gałązek
  • świeży tymianek parę gałązek
  • natka pietruszki
  • olej słonecznikowy
  • garść wiórków olchowych do wędzenia
Sposób przygotowania

Ryby solimy i pieprzymy do smaku. Następnie każdą rybę faszerujemy cytryną oraz rozmarynem, natką i tymiankiem. Skrapiamy olejem i kładziemy na rozgrzany ruszt. Pod koniec grillowania do żarzących się węgli dodajemy wióry olchowe. Gdy wióry się wypalą i mięso przejdzie wędzonym aromatem,  zdejmujemy je z grilla.

Podsumowanie przepisu

Dodanie do żarzących się węgli gałązek świeżych ziół lub wilgotnych wiórków drzewnych nada rybom wyjątkowego aromatu wędzenia.