Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Jeśli lubimy poznawać nowe smaki, warto zdecydować się na pyszne owoce pieczone. Tak solo, jak i w połączeniu z innymi składnikami będą smakować wybornie.
Jeśli lubimy owoce to warto spróbować ich także w postaci grillowanej. Ich smak jest wówczas bardziej wyrazisty, a konsystencja delikatniejsza. W połączeniu z innymi składnikami tworzą superdanie. Jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis na szaszłyki z owocami.
Składniki
4 połówki gruszek marki Sandra
2 banany
2 łodygi rabarbaru
2 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu
szczypta soli
sok z cytrynySposób przygotowania
Banany obieramy i kroimy na czterocentymetrowe kawałki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Połówki gruszek przekrajamy na pół poprzek. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Patyczki wkładamy na około 3 minuty do wody, a następnie nadziewamy na przemian banana, rabarbar i gruszkę. Całość posypujemy z każdej strony cukrem i pieczemy na grillu około 12 minut, aż owoce zmiękną. Przed podaniem możemy posypać szaszłyki świeżo zmielonym pieprzem dla uzyskania lepszego smaku.