1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Grillowany bakłażan z sosami aioli i gorczycowym winegret

Składniki
  • bakłażan pokrojony na plastry 1 kg
  • AIOLI
  • posiekany ząbek czosnku 1 ząbek
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • żółtko 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 75 ml
  • olej słonecznikowy 75 ml
  • WINEGRET Z GORCZYCĄ
  • musztarda francuska z gorczycy 3 łyżki
  • musztarda dijon 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • świeży tymianek 1 łyżka
  • olej słonecznikowy 100 ml
Sposób przygotowania
Przed grillowaniem przygotowujemy sosy. Najpierw aioli. W moździerzu ucieramy czosnek ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtko i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym powoli dolewamy oliwę a następnie olej. Gdy sos zgęstnieje i składniki się połączą, dodajemy pieprz. Aby przygotować winegret, łączymy w misce obydwie musztardy. Następnie dodajemy tymianek i sok z cytryny. Cały czas mieszając, dolewamy olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bakłażana solimy i skrapiamy oliwą. Grillujemy z obydwu stron do miękkości. Podajemy ciepłego z miseczkami wypełnionymi sosami.
Podsumowanie przepisu
Tak naprawdę do grillowania nadaje się dużo innych warzyw, więc jeśli chcemy by nasz posiłek stał się bardziej kolorowy - możemy dodać także cukinię, kolorową paprykę czy fenkuł (koper włoski).

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze