Składniki
- bakłażan pokrojony na plastry 1 kg
- AIOLI
- posiekany ząbek czosnku 1 ząbek
- sok z cytryny 1 łyżka
- żółtko 1 sztuka
- oliwa z oliwek 75 ml
- olej słonecznikowy 75 ml
- WINEGRET Z GORCZYCĄ
- musztarda francuska z gorczycy 3 łyżki
- musztarda dijon 1 łyżka
- sok z cytryny 1 łyżka
- świeży tymianek 1 łyżka
- olej słonecznikowy 100 ml
Sposób przygotowania
Przed grillowaniem przygotowujemy sosy. Najpierw aioli. W moździerzu ucieramy czosnek ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtko i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym powoli dolewamy oliwę a następnie olej. Gdy sos zgęstnieje i składniki się połączą, dodajemy pieprz.
Aby przygotować winegret, łączymy w misce obydwie musztardy. Następnie dodajemy tymianek i sok z cytryny. Cały czas mieszając, dolewamy olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bakłażana solimy i skrapiamy oliwą. Grillujemy z obydwu stron do miękkości. Podajemy ciepłego z miseczkami wypełnionymi sosami.Podsumowanie przepisu
Tak naprawdę do grillowania nadaje się dużo innych warzyw, więc jeśli chcemy by nasz posiłek stał się bardziej kolorowy - możemy dodać także cukinię, kolorową paprykę czy fenkuł (koper włoski).