Gryczane racuchy z jabłkami

fot.123rf

Kto nie miałby ochoty zjeść na drugie śniadanie racuchów z jabłkami i miodem?

reklama

Składniki
  • 200 g mąki gryczanej
  • 50 g amarantusa zmielonego w młynku do kawy lub mąki z amarantusa
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • około 350 ml mleka roślinnego (np. sojowego, owsianego, ryżowego)
  • 2 jabłka pozbawione gniazd nasiennych pokrojone w kostkę lub np. owoce jagodowe, maliny
  • olej roślinny do smażenia (najlepiej ryżowy) naturalny, płynny,
  • surowy miód do polania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania

Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy, cały czas mieszając (najlepiej rózgą), mleko roślinne. Uważamy, aby nie powstały grudki. Tuż przed smażeniem dokładamy owoce. Nabieramy łyżką porcję ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Możemy podać polane naturalnym płynnym miodem.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »