Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Gryczane racuchy z jabłkami

Składniki:


  •  200 g mąki gryczanej   

  • 50 g amarantusa zmielonego w młynku do kawy lub mąki z amarantusa   

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej   

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlońskiego)  

  • około 350 ml mleka roślinnego (np. sojowego, owsianego, ryżowego)

  • 2 jabłka pozbawione gniazd nasiennych pokrojone w kostkę lub np. owoce jagodowe, maliny  

  • olej roślinny do smażenia (najlepiej ryżowy)  naturalny, płynny,

  • surowy miód do polania (opcjonalnie)


10 marca 2017 Przepisy Maciej Szaciłło
fot.123rf
Kto nie miałby ochoty zjeść na drugie śniadanie racuchów z jabłkami i miodem?

Sposób przygotowania:

Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy, cały czas mieszając (najlepiej rózgą), mleko roślinne. Uważamy, aby nie powstały grudki. Tuż przed smażeniem dokładamy owoce. Nabieramy łyżką porcję ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Możemy podać polane naturalnym płynnym miodem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI