W Polsce dania z grzybami od wieków są obecne w kuchni tradycyjnej. Coraz więcej osób poszukuje też nowych, inspirujących pomysłów na dania z udziałem grzybów. Oto sprawdzony przepis na jesienne danie.
Przepis na makaron z borowikami przygotował Michał„Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Składniki:
- makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
- kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
- wędzony boczek surowy 250g
- parmezan 100g
- czosnek 4 ząbki
- żółtka 4 sztuki
- masło 30g
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu. 2. W międzyczasie kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę. 3. Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.